op deze pagina:

Mijn eerste Shih Tzu

Mijn rasstandaard

Bandita

Devina

Shauna

 

Mijn eerste Shih Tzu

 

Achttien jaar geleden zag ik haar voor de eerste keer, mijn zwart poppetje. Anke (mijn moeder) en ik gingen samen met een aantal anderen naar een show in zuid-Frankrijk. Het huis van Chantal de Merie was het verzamelpunt (ergens voor Parijs)

Chantal ging nog een keer haar honden na of alles goed verzorgd was, en vroeg ons of we de baby's wilden zien. En toen zag ik haar, nog maar een paar weekjes oud. Een klein zwart moppie, hevig kwispelend en waggelend, haar best aan het doen om aandacht te trekken. Ik was meteen verliefd,wat een droppie! Chantal wilde haar zelf houden, jammer.... Zelfs Anke, een verknocht Lhasa liefhebber vond het spijtig.

Maar ondertussen ging mijn hart open voor die grappige Shih Tzu, die echt niet eenkennig of terughoudend waren als er vreemden op hun terrein kwamen. Integendeel, ze zaten overal, op schoot, in mijn nek of tegen mij opspringend. Ze wisten van gekkigheid niet wat ze moesten doen om bij me te zitten, die hondjes van Chantal.

Ze boden me hun vriendschap voor niets, dat vond ik heel grappig want de vriendschap van een Lhasa Apso moet je eerst verdienen.

Ik had het zwarte dropje al uit mijn hoofd gezet toen Anke op een dag zei dat we haar konden halen als ik wilde. Of ik dat wilde, ik kreeg vleugeltjes en liep met mijn hoofd in de wolken.

Daar was ze dan, na uren in de auto gezeten te hebben kwamen we thuis met Agaatje die zich gelijk thuis voelde. Zes maandjes oud maar niets was ontoegankelijk voor haar, ze zat overal op of in (ze sprong onmiddelijk in de afwasautomaat). Ruud (mijn vader )en ik vonden het heel leuk,maar Anke was lichtelijk geirriteerd. "Uitsloofster" zei ze, en natuurlijk zat Agaatje al bij haar op schoot .Of je het wilde of niet, als Agaatje even kwam knuffelen was je meteen verkocht.

Agaatje en ik waren altijd bij elkaar ze sliep zelfs bij me in bed. Samen zijn we een paar keer op de show geweest maar dat vond ze niet zo geweldig. In plaats van in stand te staan lag ze liever in mijn armen en ik kon haar niets weigeren.

Toen ze een jaar of drie was leek het me leuk om baby's van haar te krijgen. Agaatje ging naar een reu maar na negen weken geen baby's! Na zes maanden ging Agaatje weer naar een reu (een andere fokker andere reu) en weer geen baby's. Dit ging Anke te ver. Wij gaan naar Amerika een man voor Agaatje halen, zei ze.

We gingen naar New York naar Westminster, wat een show, geweldig! De volgende dag was er een Shih-Tzu specialty ergens in een groot hotel en daar ontmoeten we de familie Bingaman. Een paar dagen later gingen we terug naar Nederland met Bobo en Posie als handbagage. Bing's Ghostrider (Bobo), als echtgenoot voor Agaatje, en Bing's Peaches and Posies (Posie) als een vertrouwde vriendin voor hem.

Toen Agaatje bijna vijf was kreeg ze eindelijk haar baby, een zoon. Een zwart/wit kereltje die veel te groot was en met veel pijn en moeite geboren werd. Agaatje wilde er niets van weten,zelfs na een dag nog niet. Ze lag prinsheerlijk op mijn bed terwijl haar kind huilde van de honger. Nadat ik voor de eerste en laatste keer boos op haar ben geworden heeft ze haar kind geaccepteerd. En ik schaamde me dat ik boos op haar was, ik had haar zo verwend.

Agaatje, mijn schatje, is twaalf en een half geworden.

Agaatje, ik mis je zo,ik hoop je ooit weer terug te zien, dag engeltje.

 

 

Agathe de la Ravine Fleurie

 

Agaatje

Agaatje

 


Dit is geen officiŽle ras standaard

Voor mij moet een Shih Tzu voldoen aan deze standaard

Algemene verschijning: een vrolijke en blije hond die veel haar heeft
Karakter: levendig en lief voor iedereen, altijd in voor een speelpartijtje
Ogen: stralend en ontdeugend glinsterend
Oren: flink behaard en bestand tegen veel waspartijen (door andere Shih Tzu).
Gezicht: een uitstraling die blijdschap en alertheid weergeeft en een onderlip die eigenwijs naar voren steekt
Staart: over de rug gedragen,liefs uitbundig kwispelend.
Gangwerk: levendige en vrolijke gang met het hoofd fier omhoog.
Totaal beeld: een prettig gestoord clowntje die altijd en in alle omstandigheden goeie zin heeft, grappig om te zien en oneindig knuffelbaar
Vacht: lange beharing die vooral bestand is tegen vele trek wedstrijden

 

 

Chakpori's Belle Bandita

"Bandita"

Bandita is uit het tweede nestje van Agaatje, geboren toen ik nog thuis bij mijn ouders woonde. Vandaar dat haar kennelnaam Chakpori is. Haar vader is de Amerikaanse reu Lainee Bussiness Lunch,een schat van een hond die altijd blij is .

Als puppie was Bandita een grappig rood harig bolletje met een zwart masker Ze houd ervan geknuffeld te worden en het liefst zit ze de hele dag op schoot.

Voor haar hebben we Lops du Domaine des Atlantes (Mooney)naar Zaltbommel gehaald.

Bandita en Mooney
Bandita & Mooney

Martini
Lainee Bussines Lunch
eigenaar: Kyaring Thso kennel


Mijn eerste zelfgefokte Superstitious Shih Tzu

Ch. Superstitious Red Alert


"Devina"

Devina is mijn eerste zelfgefokte Superstitious Shih Tzu en ik ben heel erg trots op haar!  Zij is precies zoals ik mijn ideale Shih Tzu heb beschreven in mijn standaard. Altijd vrolijk, lief voor iedereen, ogen die stralen als juwelen, en een staart die nooit rust maar altijd kwispelt.

Als we naar een show gingen was Devina degene die altijd het meeste plezier had.  In de ring kwispelde ze altijd met zoveel zelf vertrouwen dat ik mijn zenuwen gelijk kwijt was.

Devina
Devina

 

 

Maart, 2001

Lieve Shauna,


Wat ik jou nu ga vertellen had ik al zoveel jaren eerder moeten doen....

9 jaar geleden wilde ik heel graag met Martin samen leven maar ik had mezelf in een moeilijke positie gemanoeuvreerd. Het was onmogelijk om meer dan tien honden en twee katten mee te nemen naar Zaltbommel. In die tijd was ik de hele dag van huis om te werken Op dat moment zag ik geen andere weg dan jou, Bobo, Norma, Charm, Bibi, Martini en nog een aantal anderen naar ItaliŽ te laten gaan, waar jullie in de Kyaringthso kennel heel welkom waren.

Alleen Agaatje, Bandita, Posie en de katten zijn met mij meegegaan.
Deze beslissing heeft mij veel pijn gedaan en zelfs na zoveel jaar denk ik nog vaak aan jou. Want wij hadden toch iets heel speciaal samen.

Elf jaar geleden kwam jij na een lange reis uit Amerika naar Rijswijk. Een grote pup was jij, lekker ontdeugend en eigenwijs. Samen hebben we gespeeld, getraind en gedold. Later veel geshowd en gigantisch veel gewonnen in veel landen in Europa.

Een paar jaar later zag ik bij Anke een foto van jouw dochter. Op dat moment wenste ik heel erg dat ik jou terug kon hebben, maar ik realiseerde me gelijk dat jouw nieuwe baasjes jou nooit zouden laten gaan. Even heb ik nog gedacht aan een kind van jou. Maar het idee jou nog meer te missen heeft die gedachten weer verdrongen..

Vijf en een half jaar geleden hebben we Mooney (Lops du Domaine des Atlantes) naar Zaltbommel gehaald. Dat zijn voorouders heel sterk met die van jou overeenkomen is de belangrijkste reden geweest om voor Mooney te kiezen.. Er zijn puppies geboren en soms dacht ik: Dit is precies Shauna....Maar nee Shauna, jij bent heel anders.

Lieve Shauna, jouw trotse baasje heeft me verteld dat het goed met je gaat. Ik stel me jou voor als een lieve, doch levendige dame op leeftijd en ik hoop dat je nog lang bij hen blijft.

Jolanda

Hier is nog een foto
van ons twee, op de kampioensclubmatch
in Hoevelaken in 1991

We werden beste
van de teven